Många olika vägar leder till Uppsalahem
Vem är du Nina, berätta?
Jag är 28 år gammal. Född i Norge i Lilleström, utanför Oslo. Flyttade med mina föräldrar och storebror till Göteborg när jag var 7 år gammal. Det är ingen myt att man i Norge föds med skidor och vandringskängor på fötterna. På vintrarna åkte vi alltid längd eller slalom och på somrarna var i ofta i fjällen och vandrade. Där började nog mitt tidiga intresse för naturen och miljöfrågor, som sen har växt med åren.
Nu bor jag i Stockholm och har nyligen flyttat till Sundbyberg. Har alltid varit intresserad av sport och träning. Nu för tiden blir det mest padel, löpning och yoga och på vintern blir det skidor. Älskar att gå på konserter och lyssna på livemusik, vilket det blev en hel del av i sommar.
Hur hamnade du Uppsalahem från början?
Jag började på Uppsalahem i augusti 2020 direkt efter studierna, som trainee på hållbarhetsavdelningen. Jag jobbade två månader på gamla kontoret och sen var det hemmakontor som gällde. Jag är väldigt glad att vi är tillbaka på kontoret, då arbetet blir både enklare och roligare när vi har möjlighet att ses fysiskt igen.
Vad är hållbarhet?
Hållbarhet brukar delas in i tre dimensioner socialt, ekologiskt och ekonomiskt, men eftersom hållbarhetsfrågor påverkar och berör varandra är det ingen självklar gränsdragning. Ett exempel är avfallshantering och källsortering. Det berör ekologisk hållbarhet då vi vill att både våra hyresgästers och vårt eget verksamhetsavfall ska sorteras, för att bidra till ett cirkulärt samhälle och förhindra att farliga ämnen släpps ut i naturen. Det är även en ekonomisk fråga eftersom vi betalar straffavgifter för felsorterat avfall samt en arbetsmiljöfråga då vår personal får hantera överfulla miljöstugor och dumpat avfall. Det inkluderar även trygghet och trivsel eftersom inga hyresgäster vill bo i områden där det är fullt med skräp.
Vad gör en hållbarhetsspecialist?
Min roll är att stötta och utveckla verksamheten i frågor som rör ekologisk hållbarhet framförallt mot förvaltningen. Som hållbarhetsspecialist får man jobba både strategiskt och operativt. Vi ansvarar för miljöledningssystemet dvs. ser till att det finns rutiner i frågor som rör exempelvis kemikaliehantering och farligt avfall och att vi följer lagkraven. Det ingår även att driva utvecklingsprojekt, som vår satsning med miljövärdar för att förbättra avfallshanteringen. Sen jobbar jag även en del med att utveckla vårt strategiska arbete med biologisk mångfald och hållbara utemiljöer. Det är en bred roll vilket är både roligt och utmanande!
Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan tycker du?
Ekonomi, ekologi och social hållbarhet är alla viktiga men vi har halkat efter i de två sistnämnda. Det viktiga är att se samhällsnyttan med det vi gör och våga tänka långsiktigt. Sen brinner mitt hjärta lite extra för arbetet med biologisk mångfald så som hur vi ska säkerställa att vi inte bygger bort viktiga naturvärden och hur vi kan utveckla våra befintliga utemiljöer, så att det båda gynnar biologisk mångfald och skapar sociala värden för våra hyresgäster.
Vad är det bästa och roligaste med ditt jobb?
Att jag har så bra kollegor! Från första dagen har jag fått ett jättebra mottagande på Uppsalahem. Sen är det extra roligt att jag får jobba med frågor som jag brinner för.
Måste man vara klimataktivist för att ha ditt jobb?
Absolut inte! Själv definierar jag mig inte som en aktivist, utan mer som en optimist som vill bidra till ett bättre samhälle. Det finns olika sätt att påverka och det behövs både engagemang och kompetens från aktivister, politiker, forskare, tjänstemän och privatpersoner om vi ska ställa om samhället.
Kan du ge några exempel på hur du lever hållbart
Jag åker kollektivt till jobbet och privat. Det är framför allt för att jag sparar tid och pengar, eftersom jag kan jobba på tåget från Stockholm till Uppsala. Äter mestadels vegetariskt, men unnar mig skaldjur och fisk när jag åker till västkusten. Handlar det mesta på second hand då nästan allt finns att köpa på Facebook Marketplace, Blocket eller Tradera. Mitt senaste kap är retro kökshandtag för 100 kr på Blocket till mina köksluckor. Nu finns det även bra sajter och butiker där du kan hyra det mesta!
Kan verkligen en person göra skillnad?
Absolut! Alla kan göra skillnad och tänk då vad vi kan göra tillsammans! Vi har ett ansvar att se över vår egen möjlighet att påverka men den verkliga skillnaden gör vi tillsammans.
Om jag vill göra skillnad, vad är ett första steg?
Ta reda på vad som motiverar dig och tänk inte att du ska sluta med saker, men i stället att du provar något nytt. Det behövs även kunskap för att veta vad man behöver förändra. Här finns det bra program, podcast och böcker om man vill ha tips. Ett första steg kan vara att göra Klimatkalkylatorn - Beräkna din miljöpåverkan - Världsnaturfonden WWF.
Vad tycker hyresgästerna om hållbarhet?
Hållbarhetsenkäten som vi skickade ut till våra hyresgäster i höstas visade att majoriteten av de svarande tycker att det är viktigt att bo hos en miljömedveten hyresvärd. Det var ungefär hälften som svarade ja på frågan om hyresvärden kan göra något för att du ska kunna bo och agera mer miljövänligt i vardagen. Med andra ord har våra hyresgäster ett stort intresse för hållbarhet!
Vad ser du mest framemot framöver?
Vi kommer starta i gång många spännande utvecklingsprojekt till hösten så som sensorteknik i miljöstugor, avfallsprojekt tillsammans med SLU och lansering av handlingsplanen för biologisk mångfald. Sen har jag även anmält mig till Stafettvasan så det ser jag fram emot.
Vad är ditt bästa Uppsalahem-minne?
Det var nog när vi ringde runt till 70-plussare tidigt i pandemin. Kanske för att jag tidigare har jobbat i hemtjänsten och älskar att prata med gamlingar. Sen tycker jag det är kul att träffa våra deltagare i Minimeringsmästarna. Det är tio hushåll som tävlar om att minska sitt avfall och många är engagerade och nyfikna.
Om man vill bli din populäraste/bästa kollega, hur gör man dig glad?
Det räcker med ett hej! Eller ett dåligt göteborgsskämt, då får jag lite hemlängtan.
Vad ska man akta sig för?
Att sörpla kaffet. Det borde förbjudas.